Spiderman Homecoming (2017)

Spiderman Homecoming (2017)

Recension av Micke.

I går hade då äntligen “Spiderman Homecoming” premiär och till slut fick vi se Spiderman där han hör hemma. I Marvels värld och händer.

Även om filmen inte visar hur Spiderman fick sina krafter (vilket vi sett både med Tobey Maguire 2002 och med Andrew Garfield 2012) så berättar denna film en historia om hur Spiderman formas och börjar mogna in i rollen som superhjälte. Vilket blir en betydligt mer tilltalande sorts “origin story” än vad de tidigare inkarnationerna av Spiderman lyckats med.

Vi får följa Spiderman från och med händelserna i “Captain America Civil War” och hur han senare upptäcker att någon tillverkar och säljer vapen som är gjorda av de utomjordiska material som lämnades kvar efter Lokes attack mot New York i första Avengersfilmen. Historien sätter in Spiderman på ett klockrent sätt i Marvels delade universum och Michael Keaton som är filmens skurk kan vara den bästa och mest intressanta antagonist vi sett hittills Marvels filmvärld.

Tom Holland är dessutom lysande i sin roll som Peter Parker och Spiderman. Den version vi får se av rollen är även den som jag tycker ligger närmast den version som förekommer i de tidiga serietidningarna med Spiderman. Detta tillför humor på ett mer naturligt sätt än de tidigare filmversionerna vi fått se sedan början av 2000-talet. Hans osäkerhet som Peter Parker, framför allt i kontakt med hans kärleksintresse Liz (som spelas av Laura Harrier), i kontrast med den självsäkert skämtande Spiderman gestaltas klockrent.

Den enda kritik jag egentligen har till filmen är att Spiderman får lite för mycket tekniska hjälpmedel av Tony Stark, a.k.a. Iron Man, så bitvis påminner den lite för mycket om en Iron Man-film. Detta är dock en liten detalj i det stora hela och relationen Tony Stark har som mentor till Peter Parker fungerar mycket bra. Dessutom ser filmen väldigt bra ut och det var en absolut glädje att se den på vita duken.

Kan verkligen varmt rekommendera “Spiderman Homecoming”.

Betyg 8/10

Leave a Comment