The Punisher (2017)

The Punisher (2017)

Recension av Nicklas.

Nicklas recenserar Netflix’s TV-serie “The Punisher” som nyligen haft premiär.

En långsamt berättad brutal lektion i serieskapande ledd av en oerhört rå antihjälte.

Frank Castle (spelad av Jon Bernthal) är en krigsveteran från ett elitförband som idag hankar sig fram som grovjobbare på ett bygge. Innan serien börjar har hans fru och barn blivit mördade och han har hämnats på dem genom att slå in skallen på alla som hade med det att göra. De här 13 avsnitten fokuserar istället på hans liv efter det att han förlorat sin familj.
Sakta börjar hans förflutna komma ikapp honom och han får åter anledning att reda ut saker och ting, ofta genom att slå in skallen på en drös med människor som enligt hans moraliska kompass är skyldiga till oegentligheter.
Det är tidigt väldigt tydligt att Castle bär på en enorm ilska och han skulle definitivt må bra av några års terapi i madrasserade rum.

Jon Bernthal, som kanske är mest känd för att ha spelat Shane Walsh i Walking Dead, spelar växelvis en brutal mördare utan samvetskval och stundtals medmänsklig och skör – och det gör han oerhört övertygande. Serien, som ibland är otroligt grafisk, hade kanske blivit lite trubbig om den bara handlade om Frank men som tur är omges han av Dina Madani en stigande stjärna inom Homeland Securitas, Micro en hacker från NSA vars bakgrundsstory jag inte avslöjar och en handfull andra intressanta karaktärer med egna handlingar.

The Punisher är skapad av producenten för serien Hannibal och de påminner om varandra i tempo, att de ofta är nattsvarta och väldigt grafiska. Intrigen är intressant, karaktärerna finslipade och jag gillar starkt det långsamma tempot varvat med fenomenala actionsekvenser.
I mitt tycke är det den bästa Marvel-serien och deras bästa produktion på länge även om även Logan ligger nära. Det är snudd på en nia i betyg men det saknas lite dramatik för att serien ska nå ännu högre höjder.

Betyg 8/10

Leave a Comment