Mannen på Taket (1976)

Mannen på Taket (1976)

KORT REKOMMENDATION FRÅN FILMER DU SKA SES JULKALENDER 2017-12-08:

Bo Widerbergs Mannen på taket är inte den första Beckfilmen, men det är i mitt tycke den bästa. Den är inte bara slaviskt trogen boken den är baserad på, Den vedervärdige mannen från Säffle. Den är också ett fantastiskt dokument av Stockholm på 1970-talet.

En gammal polis huggs ihjäl på Sabbatsbergs sjukhus. Beck, och hans kollegor Rönn (Håkan Serner) och Kolberg (Sven Wollter) får i uppgift att lösa fallet. Det blir tydligt att mördaren är ute efter att ha ihjäl poliser och under utredningens gång framkommer mer och mer obehagliga uppgifter om offret som ska ha varit ett riktigt svin. Polisens kåranda har gjort att den gamle polisen lyckats komma undan anmälningar om tjänstefel och rättsliga påföljder.

Att välja en huvudroll som vanligt vis förknippas med komiska roller har visat sej funka bra. “Sickan” i 90-talets Beckfilmer, Sunes pappa i 2000-talets filmer. I den här filmen spelas Martin Beck lysande av komikern Carl-Gustaf Lindstedt, den mest trovärdige Martin Beck anser jag. Överhuvudtaget känns den här filmen väldigt realistisk och av många ansedd som den bästa actionfilmen som producerats i Sverige.

http://www.imdb.com/title/tt0074857/

Leave a Comment