Destroyer (2019)

Destroyer (2019)

Recension av Micke.

I morgon har filmen ”Destroyer” biopremiär och i den får vi se en mycket annorlunda Nicole Kidman. Hon spelar Erin Bell, en kriminalare som kämpar med sitt förflutna som infiltratör och som på grund av olika omständigheter tvingas agera då folk från den tiden dyker upp igen.

Att Nicole Kidman är en mycket bra skådespelerska visste jag naturligtvis redan. Att hon var kapabel till den totala förvandling som hon gör i ”Destroyer” är en helt annan diskussion. Nicole fullkomligt försvinner in i rollen, både fysiskt och i sitt agerande och detta är filmens stora behållning.

Dock så är filmen, i många segment, väldigt långsam. Kidmans karaktär är dessutom en person som mår väldigt dåligt. Detta i sig behöver inte betyda att det inte blir engagerande och intressant, men filmen är uppbyggd på ett sätt att man som publik inte riktigt kan knyta ann till karaktären förrän mot slutet. Man får mer och mer information om Erin Bells tidigare upplevelser ju längre filmen går i form av flashbacks och det är egentligen inte förrän väldigt sent i filmen som man förstår hela hennes motivation och varför hennes liv ser ut som det gör. Detta gjorde tyvärr att i alla fall jag blev något distanserad från hennes karaktär. Det kan dock vara så att filmen kommer växa vid en andra sittning, eftersom jag då kommer vara medveten om vissa saker på förhand, vilket jag inte var när jag såg filmen första gången.

Det positiva i det hela är dock att filmen är oförutsägbar och som åskådare har man svårt att avgöra vad som ska hända härnäst. Men jag tror att man hade kunnat åstadkomma detta även om bakgrundshistorien hade presenterats direkt i början av filmen, istället för bitvis under hela speltiden.

Jag ser verkligen fram emot att se ”Destroyer” igen. Dels för Nicole Kidmans prestation och dels för att jag tror att det här är en film man behöver se om för att uppskatta fullt ut. Men efter endast en sittning i biomörkret så måste jag medge att filmen är sevärd, men inte fullt så imponerande som jag hade hoppats på och tror att den hade kunnat vara om handlingen hade strukturerats om något.

Betyg 6/10

Leave a Comment