Cuba and the cameraman (2017)

Cuba and the cameraman (2017)

Recension av Nicklas.

Kuba porträtteras med hjälp av en amerikansk journalist och tre familjer som vi får följa från 70-talets början fram till idag. Jon Alpert har rest till Kuba under över 40-år och gestaltar förändringarna som skett i landet under Castros tid då han var i 50-års åldern tills blott några veckor innan hans död.

Det ena charmiga i dokumentären visar hur Fidel Castro knyter band till journalisten och släpper in honom på bara skinnet och helt öppenhjärtligt låter amerikanen ställa både personliga och politiska frågor. Det är intimt och lite häftigt på samma gång.

Det allra finaste under skildringen är de fyra syskonen Borregos som vi får stifta bekantskap med. I början när vi får träffa de tre bröderna och deras syster är de i 60-års åldern och de arbetar hela dagarna med primitivt 1800-tals jordbruk. Vi får besöka dem med 5-10 års mellanrum och får se båda glädje och tunga motgångar då landets svårigheter drabbar dem.
När vi får se hur den ena brodern i 80-års åldern med en kubansk cigarr i mungipan skrattandes vinna mot journalisten i armbrytning måste man bara kapitulera för deras charm. De är alla som tagna ur en Sergio Leone westernrulle och med sina glada pigga ögon får vi se dem slita dagarna i ända med fötterna i den torra jorden ända in i 90-års åldern (!) Helt fantastiskt.

Jag förstår att den här dokumentären inte är för alla men den är faktiskt varvad med väldigt stark feelgood och vemod vilket gör den sevärd oavsett om du är intresserad av Kuba eller ej.

Betyg 8/10

Leave a Comment