Atomic Blonde (2017)

Atomic Blonde (2017)

Recension av Nicklas.

Lorraine (Charlize Theron) är en toppagent hos MI6 sänd till Berlin för att hindra att en mikrofilm med namnen på alla västerländska agenter hamnar i orätta händer. Där möter hon David (James McAvoy) som också arbetar på MI6 och har tveksamma kontakter med allhanda löst folk som Merkel (Bill Skargsgård) och några random prostituerade som slumrat till i hans smuggelgodsfyllda skyffe.

När man hör orden mikrofilm så vet man direkt att vi befinner oss mitt under det kalla kriget och samtidigt som muren i Berlin skälver sänker Charlize Theron vodka med is och slår nyckelringar i hårdbarkade blonderade ryssar till tonerna av David Bowie och Depeche Mode.

OK. Storyn är inte filmens starkaste kort. Den blir aldrig nervkittlande spännande eller ens särskilt intressant och det känns också lite billigt att Charlize behöver springa runt i nätstrumpor när hon uppger sig för att vara en advokat och sexscenerna känns inte heller motiverade. Men det är trots allt rimligt, det är ju en actionfilm vi tittar på av killen som regisserade John Wick.

Actionkoregrafin är helt suverän. Framförallt i filmens andra hälft är Charlize förbannat trovärdig som den stenhårda agenten och till skillnad från många andra som axlar rollen som actionhjälte (läs Steven Seagal) så tar hon en hel del stryk och det på ett sätt som både gör ont och är relativt rimligt. Hon möter på en hel del killar som tävlar i tyngre viktklasser än hon gör men hon använder miljöerna på ett sätt som gör att jag aldrig tvekar på att hon skulle spöa skiten ur både herr John Wick (Keanu Reeves) och Mr. Bourne (Matt Damon). Jag vet flera som inte skulle ha något emot att hon tar några ronder åtminstone med Keanu.

Utöver Charlizes snygga actionsekvenser och mindre motiverade sexscener agerar hon förstås bra som vanligt även om McAvoy får betydligt roligare material att spela med. Hans roll är helt fenomenal och han spelar ibland brallorna av alla andra. En fröjd att se. Vidare är John Goodman ok och de andra birollerna gör vad de ska.

För dig som vill se en riktigt snygg actionfilm med slutet av 80-talet som backdrop kan jag inte rekommendera den här filmen nog, det är den snyggaste actionfilmen jag sett sedan The Raid 2.

Men är du ute efter en renodlad spionthriller får du gräva någon annanstans – här puttas ryssarna nedför trappor, de gömmer sig inte bakom buskar med systemkameror!

Betyg 8/10

Leave a Comment