Logan (2017)

Logan (2017)

Recension av Micke.

Nyligen släpptes Logan på BluRay och Micke har passat på att se om filmen. Här är vad han har att säga om den.

“Logan är den tredje filmen om enbart Wolverine och äntligen, äntligen så har vi fått en Wolverine-film som är värdig namnet!

Året är 2029 och mutanter är i stort sett ett minne blott. Av någon anledning så har det slutat utvecklas flera mutanter och Wolverine, även kallad Logan, har börjat förlora sina krafter. Han läker inte längre lika bra som han gjort tidigare och han tar hand om en numera sjuk Charles Xavier (Professor X). Dock så korsas deras vardag av en ny mutant, en flicka vid namn Laura, som visar sig vara jagad av män som vill henne illa och Charles och Logan försöker till slut hjälpa henne att fly.

Men det är egentligen inte själva handligen som gör “Logan” till en av de bästa superhjältsfilmer jag sett. Som så många andra mycket bra filmer så bärs den upp av dess karaktärer, deras interaktioner och karaktärsutveckligar. Temat “faderskap” dyker upp gång på gång, både i relationen mellan Logan och Xavier, men framför allt mellan Logan och Laura. Något som jag, som själv är förälder, givetvis berörs extra mycket av och jag måste medge att det rullade en tår eller två.

Men för alla actionfans där ute så kan jag även lugnt tillägga att “Logan” levererar på den fronten också. Välkoriograferat och riktigt rått våld förstärker filmens konflikter och gör att man som åskådare känner att det blir konsekvenser av våldet. Något som många andra superhjälts-filmer misslyckas med.

Sen är filmen inte utan humor, men den portioneras ut sparsamt och passar väl in i filmens tempo och känsla. Skådespelarinsatserna är genomgående bra, men Hugh Jackman (Logan) och Patrick Stewart (Charles Xavier) är fantastiska och Dafne Keen (Laura) ligger inte långt efter.

Detta är en av årets absolut bästa filmer, oavsett genre, och jag vill verkligen rekommendera alla att se den.

Betyg 9/10

Leave a Comment