A cure for wellness (2016)

A cure for wellness (2016)

A cure for wellness – recenserad av Nicklas.

Lockhart är en ung ambitiös chef på något Wallstreet-bolag vars företagsledning upptäckt att han gjort en del kreativa bokföringar.
Han skickas till de schweiziska alperna till ett mystiskt behandlingshem för att hämta hem en styrelsemedlem därifrån som ska ta skulden för företagsfusket. Väl där visar det sig att allting naturligtvis inte står helt rätt till och en mystisk historia utvecklar sig.

Det här är en hysteriskt svårt film för mig att recensera eftersom den lyckas blanda oerhört starka element med några ytterst tveksamma sådana.
Fotot är helt magiskt snyggt. Färgerna är starka och kontrasterna stora exempelvis mellan de vackra vyerna i bergen och det karga livlösa badhuset.
Redan från första rutan bombarderas du med färger, avsaknaden av dem och en ständigt närvarande olustisk mystisk känsla och du vill bara veta mer om de hemligheter som behandlingshemmet ruvar på.
Däremot ställer filmen till det rejält för sig genom att den är fullständigt full av lyckor och dumheter som förstör upplevelsen och det gör mig så förbannad eftersom det rör sig om så onödiga beslut som så enkelt hade kunnat undvikits. Ganska tidigt inser Lockhart att läkarna på något sätt påverkar patienternas och trots det verkar han inte det minsta oroad över sin egen säkerhet. Han bara vill utforska mer. Han får tydliga bevis på att allting är åt skogen, men nä, han vill utforska lite till.

Detta är en mystisk, välspelad och OERHÖRT snygg film som tyvärr skjuter sig själv i sank med sin ojämna story och huvudrollens otrovärdiga handlande.

Betyg 6/10

SPOILER

– Redan i första scenen får en företagsanställd en hjärtinfarkt samtidigt som han dricker vatten och det är tydligt att han misstänker att han blivit förgiftad. Detta förklaras inte i huvudtaget i filmen och jag förstår inte alls varför scenen ens finns med.
– Lockhart upptäcker tidigt något litet djur i sitt glas med vatten, som han dessutom konstant prackas på av behandlingshemmets läkare att dricka. Han får höra att patienterna dör som flugor av uttorkning. Nämen, det är ju sjukt underligt tänkter Lockart, de dricker ju vatten hela tiden. Nåja, dags för lite vatten.
– Doktorn inser att Lockart misstänker att någonting är lurt, allting eskalerar och trots att Lockart tar sig in i hemliga rum, snor akter och uppviglar patienter låser de aldrig in honom? Det är absurt när han nu är så angelägen om att inte någon ska få reda på hans hemlighet. Inte ens när de borrar sönder Lockharts tänder tycker läkaren det är rimligt att låsa fast honom i någon källarhåla någonstans? Lockart då? Han har insett att allting är åt helvete, det görs obehagliga försök med ålar, folk är odöda.. han har alla möjligheter i världen att fly men låter bli.. tills tänderna blir sönderborrade. Ja, då lyckas han fly iväg i bergens enda svarttaxi, men då flyr han 500m till den närmaste byn? Inte fan drar karln någonstans säkert? Helt jävla orimligt.

 

Leave a Comment